Link Art Company over Maria Neefjes

maria-neefjes-liggende-vrouw
Maria Neefjes: Liggende vrouw

Sensualiteit van het lichaam en sensualiteit van materialen zijn steeds terugkerende elementen in het werk van Maria Neefjes. Torso’s worden sterk gestileerd en gaan een speciale relatie met de omringende ruimte aan. De organische vormen leveren enerzijds een spanningsveld op, met strakke decoratieve patronen, anderzijds vormen zij een eenheid met het interieur of landschap.

Maria Neefjes begint meestal met een vrij naturalistische tekening: gezichten, de houding van een lichaam, een benoembare ruimte. Dan komt de ordening van de elementen, de keuze; er blijft steeds minder van zo’n begintekening over. De kunstenares zoekt naar tekens en kleuren die met emoties verbonden zijn.

Het werk gaat over het vertalen van emoties en gebeurtenissen. De dimensie tijd wordt op losse schroeven gezet; vanuit verschillende plaatsen en tijden worden vormen opnieuw in tijd en ruimte bijeengebracht. Om die gevoelens te benaderen tracht Neefjes vormen en kleuren te vinden, beweging in lijnen, in de taal van een schilder.

Maria Neefjes heeft zich in haar kunst niet vastgebeten in één stijl. Verschillende benaderingen van de kunst zijn in haar oeuvre te vinden. Opvallend in haar werk is het speelse kleurgebruik dat voor elk doek of serie weer een eigen sfeerbepalend element wordt. Deze sfeer wordt nog versterkt door andere elementen in het werk, zoals strakke patronen en organische vormen, hier en daar gecombineerd met karakters die aan de Griekse Oudheid doen denken.

Link Art Company